Educatia pozitiva necesita fermitate si bunavointa, incurajeaza gesturile bune ale copilului si stabileste limitele care nu trebuie depasite. Dar cum pot parintii stabili aceste limite? Iata cateva sfaturi pentru aplicarea corecta a unei discipline pozitive.
- Parintii sunt modele bune
Parintii trebuie sa stabileasca o relatie sanatoasa intre ei si copii. Copilul se pierde daca, o data i se cere sa nu faca un lucru si inca o data, i se da permisiunea sa faca acelasi lucru. Asadar, parintii trebuie sa fie consecventi in comenzi si sa evite contradictiile.
- Respectul pentru familie faciliteaza asimilarea
Familia transforma caracterul unui copil. Respectarea ei ii confera valoare si promoveaza invatarea in educatie. Un copil va capata insa experienta, daca parintele il va insoti si-l va indruma – ii va stimula usor interesul si totul va culmina cu rezultate bune.
- Explicatia asteptarilor trebuie inteleasa de copil
Este de dorit ca parintii sa decida impreuna, in primul rand, regulile referitoare la diferitele actiuni intreprinse de catre copil si sa ii explice acestuia consecintele care pot aparea in urma acestor acte.
De asemenea, cerinta trebuie adaptata la varsta copilului, deoarece fiecare copil este unic, iar cei mai mici nu primesc cu usurinta ceea ce se doreste sa li sa transmita.
- Lasati copiii sa se joace
Acest indemn trebuie urmat de fiecare parinte. Copiii trebuie lasati sa exploreze caci numai asa, parintii vor afla ce le place copiilor, ce fel de inteligenta au, si le va fi mai usor sa ii ajute sa invete.
- Controlul conflictelor este esential
Parintii sunt obligati sa-si cunoasca copiii pentru a separa furia de nevoile reale. Un copil nu poate exprima totul vorbind si daca uneori striga sau se infurie, este doar o transmitere a mesajelor. Parintii trebuie sa analizeze cu atentie situatia. Pedeapsa directa nu este intotdeauna eficienta.
In afara de nevoile fizice, copilul are mare nevoie de afectiune si de valorizare. Adica sa stie cat valoreaza el, pentru el in primul rand, si apoi pentru parinti. In acest mod se construieste stima de sine. Un copil cu o stima de sine bine consolidata, va depasi in viata mult mai usor un esec si nu se va identifica cu esecul.