Ce trebuie sa stii despre osteoporoza
Osteoporoza este o afectiune care face parte din sfera reumatologiei, fiind caracterizata prin reducerea mineralelor osoase si a matricei osoase, astfel incat osul sa fie in cantitate scazuta, insa cu o compozitie normala procentual.
Osteoporoza poate fi o consecinta a cresterii osoase pubertare deficitare, dar si a pierderii osoase accelerate in viata adulta. Cei mai importanti factori care influenteaza masa osoasa maxima sunt: sexul (femeile au o densitate osoasa mai mica decat barbatii), rasa (albii au o densitate osoasa mai mica decat negrii), factorii genetici, steroizii gonadali, precum si momentul instalarii pubertatii.
Cauzele pierderii osoase la populatia adulta
In cazul adultilor, dupa ce densitatea osoasa atinge apogeul, aceasta ramane stabila mai multi ani, dupa care descreste. In cazul femeilor, pierderea osoasa incepe inainte de menopauza, iar in cazul barbatilor incepe in intervalul 20-40 de ani. Dupa instalarea menopauzei, accelerarea pierderii osoase este foarte pregnanta la femei. Apar fracturi ale soldului, ale bazinului, ale humerusului proximal, ale tibiei proximale sau ale corpilor vertebrali.
Cauzele secundare ale osteoporozei tin de consumul de alcool, de artrita reumatoida, de afectiuni ale maduvei hematogene, dar si de unele boli endocrine sau gastrointestinale. De regula, osteoporoza este lipsita de simptome, daca nu este complicata de o fractura. Fracturile prin tasare pot sa apara la eforturi minime, in regiunea medie toracica sau lombara superioara. Durerea de spate poate debuta cu iradiere in lateral si in fata, in cateva saptamani urmand sa se reduca treptat.
Sunt situatii in care, in cazul osteoporozei avansate, la pacientii sau pacientele cu mai multe fracturi, apare deformarea coloanei vertebrale, dureri cronice de spate si de picioare si pierderea din inaltime. Cele mai des intalnite fracturi in cazul osteoporozei sunt cele de sold, acestea avand o rata a mortalitatii de pana la 20% la batrani, ducand la incapacitate fizica severa si la ingrijiri medicale la domiciliu un timp indelungat.
Diagnosticarea osteoporozei se face in urma unui examen radiologic, a unei tomografii computerizate a coloanei vertebrale, precum si pe baza afirmatiilor pacientului. Tratamentul include purtarea de corset, exercitii fizice, administrarea de analgezice.