Cum sa depozitezi vinetele si sa pastrezi intacte toate proprietatile nutritionale si organoleptice ale acestei legume? Sa aruncam o privire la principalele metode si sfaturi.
Vinetele sunt legume pe care le gasim vara, in sezon, la piata sau in supermarketuri, de obicei din iunie pana in septembrie. Sunt versatile si ieftine, iar odata gatite pot fi folosite pentru a crea un numar infinit de retete, de la antreuri la feluri principale. Asadar, sa vedem cum sa le conservam cel mai bine, descoperind diferite trucuri pentru a pastra intacte toate proprietatile nutritive si organoleptice ale acestei legume.
Pastrati vinetele la temperatura camerei
Putem pastra aceasta leguma la temperatura camerei inchizand fiecare vanata in interiorul unei pungi de paine. Hartia absoarbe umezeala si, in acelasi timp, are caracteristica de a fi poroasa, astfel incat leguma nu putrezeste si ramane intacta. Daca nu avem pungi de hartie, le putem inveli in prosoape de hartie si le putem pune in pungi de plastic deschise sau intr-un bol.
Este important sa pastrati vinetele izolate, departe de alte legume: multe legume, de fapt, elibereaza un gaz numit etilena pe masura ce se coc, ceea ce face ca vinetele sa se coaca foarte repede si, prin urmare, risca sa putrezeasca.
Asezati-le departe de lumina directa, intr-un loc racoros si uscat, cum ar fi un subsol sau o pivnita, in lunile mai calde.
Cum se pastreaza vinetele in frigider
Puneti vinetele intr-o punga de plastic perforata sau intr-un recipient alimentar deschis, de preferinta nu taiati vinetele, ci lasati-le intregi. Asezati-le in sertarul pentru legume, cel mai de jos sertar din frigider, unde temperatura este de obicei cea mai scazuta.
O alta masura de precautie importanta, tot din cauza gazului de etilena emis de alte legume care se coc, este de a pastra vinetele izolate de alte legume. De asemenea, aveti grija sa nu le impaturiti, pielea se poate crapa, iar carnea expusa este deosebit de delicata: tinde sa se strice rapid chiar si in interiorul frigiderului.
Cum se pastreaza vinetele in congelator
Mai intai, trecem vinetele sub jet de apa pentru a indeparta eventualele impuritati, apoi le taiem in felii de aproximativ 1 cm grosime, cu ajutorul unui cutit ascutit. Se spala vinetele, scufundandu-le in apa inainte ca aceasta sa ajunga la punctul de fierbere si scotandu-le imediat ce temperatura atinge 100°. Vinetele nu trebuie fierte, ci pur si simplu albite, pentru a distruge anumite enzime care le compromit durabilitatea si aroma originala.
Apoi se transfera feliile de vinete intr-un recipient plin cu apa si gheata pentru a opri fierberea si a pastra o culoare frumoasa si stralucitoare. Puneti-le intr-o punga de plastic potrivita pentru congelare si puneti-le in congelator. Vinetele depozitate in acest mod trebuie consumate in termen de 6 luni. Pentru a nu se lipi una de alta, infasurati fiecare felie in folie alimentara.