Infectia cu viermisori sau cu oxiuri nu este neobisnuita la copii. Aceasta infectie afecteaza in cea mai mare parte prescolarii si copiii de varsta scolara, precum si copiii care traiesc in internate, la case de copii sau care au grija de cineva infectat cu astfel de viermisori. Enterobioza este atat de contagioasa, incat daca un singur membru al familiei are oxiuri, acestia se pot raspandi cu usurinta la toti membrii familiei daca nu se iau masuri pentru a impiedica acest lucru.
Cea mai comuna infectie intestinala din lume este infectia cu oxiuri
Una din cele mai comune infectii intestinale din lume care afecteaza cu precadere copiii este infectia cu oxiuri. Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, aceasta infectie afecteaza prescolarii, copiii de varsta scolara dar nu numai. Oxiurii sunt viermi cilindrici mici, subtiri, care traiesc in colonul si in rectul oamenilor, provocand mancarime deosebit de suparatoare pe timp de noapte, ceea ce face ca somnul sa fie foarte dificil. Desi este neplacuta, infectia cu oxiuri nu reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii si poate fi tratata.
Cum se raspandeste si cum se diagnosticheaza infectia cu oxiuri
Oxiurii se raspandesc de la o persoana la alta foarte repede. Cand o persoana devine infectata cu viermi prin ingerarea oualor microscopice, lucru care se intampla dupa ce un individ atinge un obiect care este contaminat cu ouale si apoi isi apropie mainile de gura sau de nas, transfera ouale din mancare sau bautura in corpul lor. Ouale oxiurilor pot trai oriunde pe lenjeria de pat, prosoape, pe jucarii, in nisip, pe ustensile de bucatarie, pe masa etc.
Odata ce ouale se afla in interiorul corpului, acestea calatoresc catre intestinul subtire pentru a ecloza dupa o luna sau doua. Viermii adulti de sex feminin incep o alta calatorie in jurul rectului pentru a depune oua si apoi sa moara.
Ouale depuse declanseaza o mancarime foarte mare in zona perianala. Un copil care se scarpina la fundulet atat ziuam cat mai ales noaptea poate cu usurinta sa ramana cu oua sub unghii indiferent cat de mici ar fi taiate acestea si sa transmita mai departe afectiunea.
Cel mai comun simptom al infectiei cu oxiuri este mancarimea rectala foarte puternica pe timp de noapte, care intrerupe somnul. Copiii sunt obositi si iritabili, iar la fetitele mici viermii pot provoca chiar mancarime vaginala si scurgeri.
Astfel, copiii de ambele sexe pot dezvolta o eruptie cutanata in zona genitala, iar mancarimile din zona rectala si vaginala pot fi extrem de neplacute si pot determina absenta somnului. Parintii care banuiesc ca cel mic are viermisori isi pot confirma suspiciunile uitandu-se pur si simplu in scaun sau verificand funduletul sau lenjeria de corp pe timp de noapte sau apeland la o metoda de analiza din materiile fecale.