Gingivita este o boala parodontala cauzata de inflamatia gingiilor. Cand este lasata netratata, gingivita poate duce la parodontita, o infectie mai grava ce poate cauza chiar si pierderea dintilor.

Boala gingivala indusa de placa dentara este gingivita. Leziunile gingivale induse de placa sunt putin mai complexe. Acestea pot fi cauzate de boli gingivale sau de inflamatii ale gingiilor. Bolile gingivale rezulta in mod normal din ciuperci, factori genetici, bacterii specifice sau virusi. Inflamatia gingiei se poate dezvolta ca reactii la corpuri straine, la afectiuni sistemice, la leziuni traumatice sau la cauze necunoscute.

Cea mai frecventa cauza a gingivitei este acumularea placii bacteriene in jurul dintilor. Acest lucru poate declansa un raspuns imun care descompune tesutul gingival si structurile din jur. Placa este un biofilm natural format prin acumularea de bacterii care se lipesc de suprafetele netede ale dintilor. In cazul in care placa ramane neindepartata, se calcifiaza la baza dintilor, transformandu-se in tartru. Acesta este mai greu de indepartat si, in mod normal, numai stomatologii il pot indeparta eficient. Placa si tartrul pot provoca iritatii gingiilor si le pot determina sa se departeze de dinte, lasand in urma acele adancituri sau buzunare, loc numai bun pentru dezvoltarea bacteriilor.

Interventii de stomatologie fara durere | cabinetstomatolog.ro

stomatologie fara durere

O cantitate scazuta de saliva este o alta cauza frecventa a gingivitei. Acest lucru poate fi cauzat si de fumat sau medicamente. Gingivita a fost, de asemenea, legata de modificarile hormonale care pot aparea in timpul pubertatii, ciclului menstrual, sarcinii sau menopauzei. Gingiile devin mai sensibile si susceptibile la inflamatie, facilitand dezvoltarea gingivitei. Boli care slabesc sistemul imunitar, cum ar fi cancerul, diabetul si HIV, pot, de asemenea, sa coreleze cu gingivita. Factorii de risc care trebuie luati in considerare includ plombe cazute, dinti strambi sau dispozitive dentare incorect montate.

Pentru o detectare precoce a gingivitei, nu trebuie decat sa consultati stomatologul in fiecare an. Clinica de stomatologie din Titan, Dental Crown Health, ofera consultatii de rutina si interventii pacientilor care se prezinta la cabinet. Accesand cabinetstomatolog.ro puteti afla cum sa aveti parte de interventii de stomatologie fara durere!