Fateturile sau fatetele dentare au o structura artificiala din diferite materiale, cum ar fi portelan sau compozit. Ele sunt aplicate pe suprafata dintilor din motive estetice sau medicale, creand cel mai admirabil si impecabil zambet. Acestea consta intr-o procedura dentara restauratoare care imbunatateste forma, pozitia, aspectul si culoarea dintilor. Procedura nu este dureroasa si este metoda cea mai de succes din ultimul deceniu pentru a crea un zambet perfect.

Fatetele dentare sunt folosite pentru a rezolva o varietate de probleme cum ar fi inchiderea spatiilor interdentare sau eroziunea smaltului. Aceste probleme sunt cauzate de alimentele acide, amelogeneza imperfecta, hipoplazia smaltului sau umpluturile mari inestetice ale dintilor anteriori.

Exista 2 tipuri de fatete dentare: din portelan sau ceramica si din compozit. Fatetele dentare de portelan sunt superioare fatetelor compozite, portelanul fiind un material translucid cu durabilitate sporita, care ofera un aspect natural dintilor.

Fatetele compozite dentare au avantajul ca pot fi facute direct in cabinet, fara a fi nevoie de mai multe vizite la medicul dentist. Ele au si un cost mai mic.

Scopul crearii fatetelor dentare este de a oferi pacientului restaurari care se potrivesc perfect in fizionomie, trebuie sa se ia in considerare nevoile estetice, sa fie in armonie cu gingiile, buzele si sa mentina vitalitatea dintilor cat mai mult posibil.

Iata cateva motive pentru a alege acest tratament dentar:

Modificari ale culorii dintilor care nu au putut fi indepartate prin proceduri de profilaxie (scalare, periaj profesionist, air-flow) sau albirea dentara profesionala, cum ar fi cele administrate prin tratamentul cu tetraciclina. Fatetele vor acoperi complet aceste culori intense, iar rezultatul final va fi un zambet luminos.

Crapaturi sau gauri ale dintilor, care nu mai pot beneficia de umpluturi pentru a rezolva problema estetica.

Dintii cu schimbari de pozitie, distantati sau aglomerati, pentru care nu este posibil sa se interfereze ortodontic din diverse motive. Uneori pacientii aleg optiunea de fatete deoarece este mai rapida.

AVANTAJE

Integritate biologica sporita datorita stabilitatii chimice;

Fara sensibilizare sau iritare a gingiilor;

Este redusa placa bacteriana care nu adera la dinti datorita suprafetei netede si luminate a fatetelor;

Nu exista schimbari de culoare in timp;

Rezistente si durabile;