Dieta pentru cainii cu afectiuni renale trebuie sa fie adaptata cat mai bine la aceasta afectiune. Rinichii sunt organe importante, functia lor este vitala, deoarece sunt responsabili cu indepartarea toxinelor si a deseurilor care sunt produse in timpul proceselor metabolice interne. Din cauza mai multor factori – varsta, infectiile etc – functia renala a cainilor poate fi afectata sau scazuta.

Exista mai multe tipuri de afectiuni renale, in functie de semnele clinice si de zona afectata. Insuficienta renala este probabil cea mai frecventa boala renala la caini. Este cauzata de pierderea treptata a functiei renale. Tinde sa afecteze mai mult cainii in varsta.

  • Acizi grasii

Daca animalul de companie sufera de vreo boala de rinichi, medicul veterinar va recomanda cu siguranta o dieta specifica – sau o dieta de casa – pentru acest tip de situatie. Medicii recomanda alimentele bogate in omega-3, deoarece acestea ajuta la filtrarea sangelui si la imbunatatirea functiei rinichilor.

O dieta care include peste va fi ideala. Asadar, somonul, tonul si macroul sunt alegeri bune. In prezent, exista alimente special concepute pentru acest tip de patologie. Acestea includ de obicei uleiuri de peste sau suplimente de omega 3.

  • Controlul aportului de fosfor si sodiu in bolile renale

Desi este un mineral esential pentru formarea oaselor si a dintilor, aportul de fosfor in insuficienta renala poate fi excesiv. Fosforul incepe sa se acumuleze si provoaca riscuri cardiovasculare si renale. Prin urmare, o dieta saraca in fosfor este ideala pentru a evita suprasolicitarea rinichilor.

In cazul sodiului, echilibrul ar trebui sa fie mai strans. Desi este adevarat ca prea mult sodiu poate provoca probleme de tensiune arteriala, restrictia totala nu este recomandata.

  • Aportul de proteine ​​la cainii cu boli de rinichi

Proteinele sunt o parte indispensabila a nutrientilor iar organismul are nevoie de ele pentru a-si indeplini functiile normale. Dar, in cazul cainilor cu boli renale, aportul ar trebui sa provina din proteine ​​de inalta calitate de origine animala. Alegerea unui aliment bun care sa ofere acest tip de proteine ​​in cantitati moderate este acum la indemana ingrijitorului.