In timpul sarcinii, multe femei simt o presiune vaginala. Acest lucru este normal si se poate intampla in primul, al doilea sau al treilea trimestru.

Uterul unei femei insarcinate se va extinde de la dimensiunea unei portocale la dimensiunea unui pepene verde sau mai mare. Corpul ei nu va trebui doar sa ofere spatiu si substante nutritive pentru ca o noua persoana sa se dezvolte, ci va trebui sa produca un organ complet nou sub forma unei placente.

Cu atatea schimbari care se intampla, nu este surprinzator faptul ca multe femei observa schimbari bruste si neobisnuite in modul in care se simt.  Presiunea vaginala, pelviana sau inferioara a abdomenului este frecventa in toate cele 3 trimestre de sarcina.

  • Cauzele presiunii vaginale si pelvine in timpul sarcinii

La sfarsitul sarcinii, aceasta presiune este cauzata adesea de greutatea bebelusului care apasa pe podeaua pelviana. Insa, mai exista si alti factori care pot provoca presiune pelviana in timpul sarcinii.

  • Primul trimestru

Hormonul relaxin este adesea responsabil pentru aceasta presiune. Acest hormon ajuta la relaxarea muschilor, facilitand trecerea bebelusului prin zona pelviana in timpul nasterii. Cu toate acestea, nivelurile de relaxina sunt cele mai ridicate la inceputul sarcinii.

Nivelurile ridicate ale acestui hormon pot ajuta ovulul fertilizat sa se implanteze in mucoasa uterului. Pentru unele femei, relaxina poate provoca dureri musculare sau tensiune, inclusiv in sau in jurul vaginului.

  • Al doilea si al treilea trimestru

In al doilea si al treilea trimestru, cresterea greutatii exercita presiune pe bazin si poate provoca presiune vaginala. Greutatea suplimentara a sarcinii devine adesea mai vizibila in al doilea trimestru. Pe masura ce sarcina progreseaza, uterul exercita o presiune din ce in ce mai mare asupra corpului inferior.

Aceasta presiune poate provoca o senzatie de plenitudine in vagin sau durere si presiune generalizate in solduri si pelvis.

  • Constipatie

Multe femei se lupta cu constipatia pe tot parcursul sarcinii. Constipatia poate provoca o senzatie de plenitudine sau presiune in vagin, mai ales atunci cand scaunul este dur sau au trecut cateva zile de la o miscare intestinala.

Consumul de apa, fructe si alte alimente bogate in fibre pot ajuta la constipatie.

Pentru unele femei din etapele ulterioare ale sarcinii, o presiune in bazin poate fi un semn precoce al travaliului. Daca apar si crampe la nivelul stomacului sau simt senzatia ca ceva apasa pe uter, ar putea insemna ca sunt pe cale sa nasca.