O hemoleucograma completa (HLG) este un test obisnuit care poate ajuta la identificarea multor afectiuni diferite. Este util in monitorizarea recuperarii unei persoane dupa leziuni, interventii chirurgicale sau o alta problema de sanatate. O HLG este o procedura obisnuita care masoara diferitele componente din sange.

Poate face parte dintr-un control de rutina de sanatate sau un medic poate comanda testul atunci cand o persoana prezinta simptome ale unei stari de sanatate de baza. De asemenea, poate ajuta la monitorizarea tratamentului sau a unei probleme de sanatate existente. Testul ofera o masura a starii generale de sanatate si poate detecta mai multe afectiuni, cum ar fi anemia.

Ce masoara hemoleucograma completa?

HLG masoara cele 3 componente principale ale sangelui: globule rosii, globule albe si trombocite. Pentru celulele rosii din sange, HLG masoara:

  • cate globule rosii sunt prezente;
  • proportia de celule rosii din sange fata de alte celule sau hematocrit;
  • hemoglobina;
  • caracteristicile fizice ale celulelor rosii din sange, cum ar fi volumul lor;
  • numarul de globule rosii tinere in circulatie.

Globulele rosii contin hemoglobina, care transporta oxigenul in jurul corpului.  Corpul produce globule rosii in maduva osoasa inainte de a le elibera in sange. Globulele rosii au o durata de viata de aproximativ 120 de zile, iar maduva osoasa trebuie sa produca in continuare suficiente globule rosii pentru a le inlocui pe cele care mor sau se pierd prin sangerare.

Unele afectiuni pot afecta productia de celule rosii din sange. De exemplu, avand un numar scazut de celule rosii din sange poate indica anemie.

O HLG va masura numarul de celule albe din sange si numarul fiecarui tip de celule albe din sange. Celulele albe din sange fac parte din sistemul imunitar si combat infectiile. Corpul produce aceste celule in maduva osoasa. Stocheaza 80-90% dintre acestea in maduva osoasa pana cand sistemul imunitar are nevoie de ele.

Un numar mic de celule albe din sange circula in mod normal in sange. Avand un numar mare de celule albe din sange poate indica o infectie sau o afectiune inflamatorie.

Trombocite

HLG va masura, de asemenea:

  • numar de trombocite;
  • volumul mediu de trombocite;
  • latimea medie a trombocitelor.

Trombocitele sunt celule mici din sange care formeaza cheaguri de sange pentru a preveni sangerarile excesive.