In timp ce „prebiotice” si „ probiotice” sunt similare, aceste suplimente sunt foarte diferite si au roluri diferite in sistemul digestiv.

Fibrele prebiotice sunt o parte nedegradabila a alimentelor cum ar fi bananele, ceapa si usturoiul, coaja merelor, fasolea si multe altele. Fibra prebiotica trece prin intestinul subtire nedigerata si este fermentata atunci cand ajunge in colon. Acest proces de fermentare alimenteaza coloniile bacteriene benefice si ajuta la cresterea numarului acestora in sistemul digestiv, care sunt asociate cu o mai buna sanatate si cu un risc redus de imbolnavire.

Probioticele sunt bacterii vii benefice care sunt create natural prin procesul de fermentare in alimente cum ar fi iaurtul, varza si altele. Probioticele sunt, de asemenea, disponibile sub forma de pilule si ca ingredient adaugat in produse precum iaurtul si alte bauturi sanatoase. Kefirul, o bautura din lapte care a fost fermentata folosind boabe de kefir, este o o sursa extraordinara de probiotice. Acesta contine lactobacili si bifidobacterii in doze mari si, de asemenea, mai mult de 50 de tipuri diferite de bacterii sanatoasa.

In timp ce multe tipuri de bacterii sunt clasificate ca probiotice, cele mai multe provin din doua grupuri: lactobacilus – probioticul cel mai frecvent intalnit in iaurt si alte alimente fermentate si bifidobacteriun – se gaseste si in produsele lactate. Poate usura simptomele sindromului intestinului iritabil si a conditiilor asociate. Prezente in mod natural in intestinul gros, bifidobacteriile lupta impotriva bacteriilor daunatoare din intestine, impiedica constipatia si dau sistemului imunitar un impuls. In plus, dovezile arata ca bifidobacteriile ajuta la reducerea concentratiilor intestinale ale anumitor enzime carcinogene.

Cercetatorii au descoperit ca prebioticele sunt utile in cresterea bacteriilor existente deja in intestin, reduc riscul de imbolnavire si imbunatatesc starea generala. Fibrele prebiotice nu sunt la fel de fragile ca si bacteriile probiotice deoarece nu sunt afectate de caldura, acid gastric sau de timp. Literatura de specialitate indica faptul ca cresterea consumului de prebiotice sustine imunitatea, sanatatea digestiva, densitatea osoasa, gestionarea greutatii si sanatatea creierului.

Efectele benefice ale probioticelor au fost demontrate pe scara larga. Profesionistii sanatatii recomanda consumul lor sub forma de suplimente, mai ales pacientilor carora li se prescriu antibiotice, in incercarea de a repopula colonul cu bacterii dorite, dupa ce antibioticele le-au ucis.