Virusul HIV, cunoscut si sub numele de virusul imunodeficientei umane, este una dintre cele mai grave boli care poate fi usor confundata cu o raceala sau o gripa. Din pacate, exista inca din ce in ce mai multi oameni infectati in lume care nu stiu ca sunt purtatori.

Tipuri de HIV

Exista 2 tipuri de virus al imunodeficientei umane, HIV-1 si HIV-2, care merita mentionate. HIV-1 este cel mai frecvent in tarile europene, asiatice si nord-americane. Virusul HIV-2 afecteaza in special Africa, inclusiv Africa de Sud.

Riscul de infectare este in crestere, in special in randul persoanelor care calatoresc in tari cu un procent ridicat de persoane infectate cu virusul, care primesc in principal ingrijiri medicale si au relatii sexuale neprotejate.

Cum se transmite virusul HIV?

Infectia cu HIV poate aparea prin contactul cu sangele sau saliva unei persoane infectate, in principal in timpul actului sexual cu o persoana.

Virusul imunodeficientei umane poate fi transmis si de la mama la copil (in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii ). De asemenea, pot fi infectati dependentii de droguri care folosesc seringi si ace murdare si injecteaza droguri contaminate.

De asemenea, merita mentionat ca in jurul virusului HIV au aparut multe mituri. O persoana care locuieste cu cineva infectat in aceeasi camera sau pur si simplu atingerea ei nu va face pe nimeni purtator. Este similar cu:

  • folosirea aceleiasi toalete;
  • utilizarea piscinelor publice;
  • calatorind impreuna;
  • lucrul cu o persoana infectata.

Riscul de a contracta HIV – cum poate fi redus?

Orice contact sexual presupune un risc de a contracta HIV. Persoanele care au fost diagnosticate cu virusul trebuie sa isi informeze partenerul despre acesta. Daca nu fac acest lucru, ei pot fi privati de libertate in conformitate cu sectiunea relevanta din Codul penal.

Prezervativele sunt inca cea mai buna forma de contraceptie. Pentru ca functionarea lor sa fie eficienta, acestea trebuie sa fie purtate corespunzator. In plus, prezervativele ar trebui sa fie fabricate din materiale adecvate de inalta calitate.

Pentru femeile insarcinate care doresc sa reduca riscul bebelusului de a contracta HIV, studiile au confirmat ca o operatie cezariana trebuie efectuata inainte de travaliu. De asemenea, terapia antiretroviala minimizeaza riscul.