Sarlota este o prajitura racoroasa de vara, cu un parfum imbietor si cu un gust fin si inconfundabil. Este un desert frantuzesc care are, de fapt, originea in Anglia secolului al XIX-lea. Initial, „Charlotte” era un fel de budinca coapta in cuptor si umpluta cu sirop si cu fructe. In timp, acest desert englezesc a fost preluat de catre francezi si transformat in sarlota de astazi, cu o crema simpla din fructe si cu piscoturi. Sarlota cu zmeura este un desert perfect pentru vara, dar si pentru celelalte anotimpuri, daca gospodinele congeleaza zmeura sau o cumpara de la magazin in aceasta prezentare.
Ce ingrediente sunt necesare pentru a prepara sarlota cu zmeura
Sarlota cu zmeura este un desert care se prepara rapid si nu necesita ingrediente scumpe sau sofisticate. Pentru acest preparat sunt necesare 650 de grame de zmeura, cinci linguri de zahar, 2 linguri de zeama de lamaie proaspata, 2 albusuri, smantana pentru frisca (aproximativ 300 de grame), esenta de vanilie, apa fierbinte (2 linguri), gelatina pudra (un plic), 80 de mililitri de lichior si 300 de grame de piscoturi.
Cum se prepara sarlota cu zmeura
Intr-o tava rotunda pentru tort se asaza o folie alimentara, de plastic. Folia trebuie sa acopere inclusiv marginile vasului si sa atarne pe lateral. Jumatate din cantitatea de zmeura se amesteca cu 2 linguri de zahar si cu zema de lamaie, folosind robotul de bucatarie. Compozitia se strecoara prin sita pentru a elimina semintele. Jumatate din compozitie va fi pastrata separat, intr-un bol, iar cealalta jumatate se pune la frigider.
Cele doua albusuri se mixeaza pana devin spuma, adaugandu-se treptat o lingura de zahar, pana capata stralucire. Smantana pentru frisca se bate cu doua linguri de zahar, folosind mixerul, pana ce se transforma intr-o spuma moale. Se adauga separat, intr-un bol, apa fierbinte cu gelatina granulata si se amesteca cateva minute, pana se dizolva. Gelatina trebuie incorporata in compozitia cu zmeura si cu restul de frisca pana la omogenizare. Se adauga si albusurile batute spuma. Separat se inmoaie piscoturile in lichior cu putina apa si se adauga pe fundul tavii si de-a lungul peretilor acesteia. Se adauga crema si se acopera cu un alt strat de piscoturi in lichior si cu folia de plastic. Se lasa la cuptor peste noapte si se serveste rece.