Majoritatea oamenilor doresc sa aiba un animal de companie in casa lor. Multi cumpara caini sau pisici, unii cumpara hamsteri mici si pufosi. Rozatoarele sunt destul de potrivite pentru a fi pastrate acasa in orice zona a spatiului de locuit. Cum sa ingrijesti un hamster acasa? Care sunt particularitatile ingrijirii acestor rozatoare dragute?

Exista multe specii de rozatoare domesticite, dar hamsterii sunt foarte populari. Inainte de a-i aduce acasa, proprietarii trebuie sa se gandeasca cu atentie la multe aspecte cum ar fi:

  • plasarea rozatoarelor;
  • achizitionarea de custi si alte articole de ingrijire si intretinere;
  • lipsa alergiei la rozatoare;
  • ingrijire constanta.

Daca oamenii au tinut pisici si caini in casele lor inca din cele mai vechi timpuri, hamsterii au aparut recent ca animale de companie. Exista multe specii de rozatoare, dar putine sunt potrivite pentru crestere acasa, printre acestea fiind: Sirian, Jungar.

Este recomandat sa se cumpere hamsteri cu varsta cuprinsa intre 2 si 2,5 luni. Inainte de a alege un animal de companie, acesta trebuie inspectat cu atentie pentru a-l mentine sanatos, deoarece acest criteriu este cel mai important.

Blana trebuie sa aiba o suprafata neteda si uniforma, fara muscaturi, murdarie si alte defecte. Ochii animalului trebuie sa aiba un luciu sanatos, nu cu secretii purulente. Zona anala a hamsterului ar trebui sa fie lipsita de roseata sau semne de indigestie.

Animalul nu trebuie sa fie letargic sau prea activ. Mobilitatea excesiva indica starea de stres a hamsterului. Stresul are intotdeauna un efect negativ asupra sanatatii viitoare a rozatoarelor.

  • Cusca pentru hamster

Cel mai bine este sa se aseze intr-un loc linistit, fara curenti de aer si permanent, deoarece acestui tip de animal nu ii place sa-si schimbe habitatul. Nu este de dorit plasarea custilor langa o zona de joaca pentru copii, langa un patut.

  • Nutritie

Hamsterii au nevoie de o nutritie buna, cu vitamine si minerale. Toate furajele pot fi achizitionate de la magazinele specializate, care sunt ideale pentru dieta zilnica:

  • cereale, seminte, mazare, nuci si ovaz – sunt principalele alimente din dieta hamsterilor;
  • legume si fructe proaspete, acestea includ – dovlecei, castraveti, mere, pere, morcovi;
  • verdeturi (patrunjel, frunze de papadie, telina, marar).

Exista si produse interzise, ​​inclusiv varza alba, condimente, branza, produse de patiserie si paine.