O mare parte din patologiile care afecteaza papagalii sunt probleme respiratorii. Prin urmare, este esential pentru sanatatea lui ca ingrijitorul sa stie sa identifice aceste boli si sa cunoasca factorii care le pot agrava.
Pasarile au un sistem respirator complex si specific, adaptat metabolismului. Aceasta particularitate anatomica le supune diferitelor infectii respiratorii.
- Diferitele tipuri de infectii respiratorii
Tipurile de infectii depind de partea sistemului respirator afectat. Pasarile pot fi astfel victime ale sinuzitei (inflamatia sinusurilor), rinita (iritarea mucoaselor cavitatii nazale), traheita (infectia membranei mucoase a traheei) sau chiar pneumonie (afectare pulmonara).
- Cauze si factori agravanti
Infectiile respiratorii la pasari au diverse origini si anume: cauzele infectioase (bacteriene, virale, parazitare sau fungice), o alergie, traume ale sistemului respirator, o tumora, o masa abdominala care comprima plamanii sau prezenta unui corp strain in caile respiratorii. Anumiti factori de mediu predispun pasarile la acest tip de tulburare, cum ar fi: fumul de tigara, ventilatia deficitara in cusca sau in camera in care se afla, umiditatea si temperatura necorespunzatoare sau alimentatia slaba (o deficienta in vitamina A in special).
- Simptome frecvente
Anumite simptome sunt caracteristice si se pot identifica la o pasare care sufera de o boala respiratorie. Cel mai adesea, aceasta are dificultati de respiratie, tuse, are nasul curgator sau o respiratorie sacadata. De asemenea, poate scutura des din cap si respira greu sau poate tine ciocul deschis. Adesea, aceste semne sunt insotite de simptome nespecifice, dar unele care nu ar trebui niciodata ignorate sunt: anorexia, apatia si prostratia.
- Tratament si prevenire
Primul lucru de facut daca se observa ca papagalul are o afectiune respiratorie este sa se izoleze – ar putea fi contagios. Este important ca ingrijitorii sa consulte un medic veterinar cat mai curand posibil, deoarece simptomele legate de afectiunile respiratorii apar de obicei atunci cand patologia este deja bine avansata si rareori dispar singure. Medicul va asculta pasarea si va efectua examinarile suplimentare necesare.
Tratamentele includ adesea administrarea de antibiotice si curatarea regulata a secretiilor nazale. Pentru a preveni recidivele, cusca si accesoriile trebuie spalate si dezinfectate. Pasarea se va aseza intr-o camera ventilata, la o temperatura si umiditate potrivita pentru specia sa. Mai presus de toate, nu trebuie fumat langa ea si daca este necesar dieta trebuie reechilibrata.