O reactie alergica poate duce la soc anafilactic, care poate fi periculos. Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza excesiv la o substanta inofensiva numita alergen. Aceasta reactie determina organismul sa elibereze substante chimice care duc la iritare si alte simptome. De obicei, reactiile alergice sunt minore, provocand simptome precum eruptii cutanate sau nas curgator.

Cand sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza dramatic la un alergen, acesta poate elibera substante chimice care afecteaza mai multe sisteme din organism. Aceasta poate duce persoana in anafilaxie. La unii oameni, anafilaxia poate include soc anafilactic.

Simptome de soc anafilactic

Majoritatea oamenilor dezvolta simptome de anafilaxie in cateva minute de la consum sau cand sunt expuse la alergen. Mai rar, simptomele apar cateva ore mai tarziu. Cele mai frecvente simptome ale unei reactii anafilactice includ:

  • iritatii ale nasului, gurii, pielii sau stomacului, cum ar fi eruptii cutanate, diaree sau congestie;
  • dificultati de respiratie sau respiratie suieratoare;
  • tensiune arteriala scazuta, care poate provoca lesin, ameteala sau confuzie;
  • umflarea gurii, limbii sau gatului;
  • buzele umflate;
  • o senzatie de sufocare sau probleme de inghitire.

La unii oameni, socul anafilactic apare ca si anafilaxia. O persoana va prezenta simptome legate de tensiunea arteriala scazuta si de un flux slab de oxigen catre organele sale, daca aceasta se afla in soc anafilactic. Cineva aflat in soc anafilactic poate, de asemenea, sa-si piarda cunostinta, sa-si piarda functia intestinala sau a vezicii urinare sau sa aiba dureri in piept.

Complicatii

Anafilaxia si socul anafilactic pot provoca complicatii respiratorii fatale. Fara tratament prompt, o persoana poate fi incapabila sa respire. Cineva poate suferi leziuni cerebrale daca nu poate respira pentru o perioada indelungata.

Unele persoane cu anafilaxie pot avea o a doua afectiune alergica numita reactie bifazica. Aceasta reactie secundara poate aparea la 12–72 ore dupa prima reactie alergica.

Persoanele care se confrunta cu anafilaxie trebuie sa fie observate in orele urmatoare, in cazul in care dezvolta o reactie bifazica. Reactia bifazica este de obicei mai putin severa decat prima reactie, desi, ocazional, poate pune viata in pericol.