Sunt necesare/eficiente sistemele antivirus?

De ce este important ca utilizatorii să folosească un software antivirus? Care este diferenţa dintre software-ul antivirus gratuit şi cel cumpărat? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care oamenii încearcă să afle un răspuns înainte de a instala diverse programe.

Hackerii nu se mai limitează la scrierea de viruşi. Ameninţările apar sub o varietate de nume: spyware, adware şi ransomware.

Spyware, spre exemplu, obţine informaţii despre activităţile computerului, cum ar fi obiceiuri de navigare pe internet, autentificări şi informaţii bancare şi carduri de credit, fără ca utilizatorii să aibă habar. Programul trimite informaţiile către un alt computer pentru analiză.

Adware-ul poate face parte dintr-un program mai mare de spyware sau poate fi un program de sine stătător. Deşi unele produse legitime au reclame încorporate, aici adware-ul se referă la software-ul rău intenţionat care apare pe ferestre, în timp ce utilizatorii navighează pe internet.

Ransomware blochează accesul la unele sau la toate datele de pe computer sau ameninţă cu publicarea datelor, cu excepţia cazului în care este oferită o răscumpărare care, de obicei, este cerută în cripto-monede, ceea ce va face mai dificilă urmărirea făptuitorilor.

În funcţie de obiceiurile de navigare şi descărcare, utilizatorii riscă una sau mai multe dintre aceste ameninţări. Un bun program antivirus care încorporează protecţii anti-spyware, anti-adware şi anti-ransomware îi poate ajuta să îşi păstreze datele în siguranţă.

Există mai multe aplicaţii antivirus care pot fi descărcate în mod gratuit. Există, de asemenea, mai multe servicii de abonament care oferă software anti-virus şi actualizări periodice. Majoritatea serviciilor gratuite sunt perfecte pentru consumatorul obişnuit. Serviciul trimite actualizări software pe măsură ce metodele de atac se schimbă, însă dezavantajul, in cazul unui freeware, este că unele programe instalează bloatware nedorite.

Un serviciu de abonament, spre exemplu, programează verificările computerului şi păstrează datele în siguranţă în timp ce utilizatorii navighează pe internet, singurul dezavantaj fiind taxa anuală.

Există multe versiuni de software, deci poate fi dificil pentru un utilizator să aleagă cel mai bun antivirus pentru un computer. Computerele care rulează Microsoft® Windows® 8.1 sau o versiune ulterioară vin cu un software antivirus numit Windows Defender, care oferă protecţie împotriva majorităţii atacurilor.

În cazul celor care au Mac®, este obligatoriu nevoie de protecţie antivirus. Deşi, în mod tradiţional, Mac-urile sunt mult mai sigure, deoarece hackerii se extind în alte zone, popularitatea acestor produse le face, în anumite cazuri, chiar mai vulnerabile.