Hepatita C este un virus care afecteaza modul in care functioneaza ficatul unei persoane. Este cea mai frecventa boala, iar majoritatea persoanelor cu hepatita C nu isi dau seama ca o au. Cand cineva are virusul hepatitei C, poate prezenta o infectie acuta, care este o boala relativ usoara. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor cu hepatita C se gasesc doar dupa ce boala a devenit cronica, moment in care un individ o poate avea pentru tot restul vietii.
Pentru unii oameni, infectia se va limpezi, dar altii vor experimenta efecte cronice pe termen lung, care pot duce in cele din urma la insuficienta hepatica. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), se estimeaza ca 71 de milioane de oameni din intreaga lume au acest virus.
Hepatita C se transmite prin sange, ceea ce inseamna ca o persoana trebuie sa intre in contact cu sangele altei persoane, care transporta o infectie.
Hepatita C – metode de trasmitere
- relatii sexuale cu o persoana care are deja infectia;
- transmiterea virusului de la mama la copil;
- folosirea articolelor de ingrijire personala, cum ar fi periuta de dinti sau aparatul de ras, care au luat contact cu sangele unei persoane infectate.
Deoarece de multe ori hepatita cronica C nu provoaca simptome imediate, o persoana ar putea sa nu descopere ca are infectia pana nu a suferit deja leziuni hepatice semnificative. Din acest motiv, este important ca oamenii sa stie in prealabil cum se transmite hepatita C.
In prezent, nu exista un vaccin pentru ea. Prevenirea virusului se concentreaza pe manipularea acelor in conditii de siguranta, contactul sexual protejat si abtinerea de la consumul de droguri intravenoase. Exista multe conceptii gresite despre modul in care se transmite hepatita C.
Virusul nu poate fi transmis prin:
- lapte matern, alimente sau apa;
- sarut sau imbratisare;
- muscaturi de tantari.
O persoana cu hepatita acuta va dezvolta simptome la scurt timp dupa contractarea virusului hepatitei C.
Printre simptomele hepatitei C acute se numara urmatoarele:
- febra;
- urina inchisa la culoare;
- icter;
- pierderea poftei de mancare;
- dureri articulare;
- greata.