O inlocuire a valvei aortice este un tip de chirurgie a inimii, utilizata pentru tratarea problemelor cauzate de nefunctionarea acesteia. Valva aortica controleaza fluxul de sange din inima catre restul corpului. O inlocuire a valvei aortice implica indepartarea unei supape defecte sau deteriorate si inlocuirea acesteia cu o noua supapa din materiale sintetice sau tesut animal.

Este o operatie majora care nu este recomandata tuturor – iar recuperarea poate dura mult timp. Cand este necesara inlocuirea valvei aortice?

Poate fi necesara inlocuirea valvei aortice din 2 motive:

  • valva s-a ingustat (stenoza aortica) – deschiderea valvei devine mai mica, obstructionand fluxul de sange din inima;
  • valva nu mai inchide bine (regurgitare aortica) – supapa permite sangelui sa curga inapoi in inima;

Problemele se pot agrava in timp si, in cazuri grave, pot duce la complicatii care pot pune viata in pericol, cum ar fi insuficienta cardiaca.

Nu exista medicamente care sa trateze problemele valvei aortice, de aceea inlocuirea valvei va fi recomandata persoanelor cu complicatii grave, dar care au totusi o stare de sanatate suficient de buna, pentru a rezista unei astfel de interventii.

Inlocuirea valvei aortice

O inlocuire a valvei aortice se efectueaza sub anestezic general .Acest lucru inseamna ca pacientii vor dormi in timpul operatiei si nu vor simti nicio durere in timpul efectuarii acesteia.

Inaintea interventiei, pacientul va avea o discutie cu medicul referitoare la alegerea valvei, pentru a se stabili exact care este cea mai buna optiune.

In timpul procedurii vor fi urmatorii pasi:

  • o taietura mare (incizie) de aproximativ 25 cm lungime este facuta in piept pentru accesarea inimii – uneori poate fi facuta o taietura mai mica;
  • inima este oprita si o masina de by-heart (bypass) este utilizata pentru a prelua sarcina inimii in timpul operatiei;
  • valva deteriorata este indepartata si inlocuita cu una noua;
  • inima este repornita si incizia in piept este inchisa.