Atacurile de panica pot reprezenta o urgenta medicala
Din categoria tulburarilor de anxietate fac parte atacurile de panica. Nu putini sunt oamenii care sustin ca cel putin o data in viata au avut un atac de panica. Anxietatea este, in societatea moderna actuala, o componenta care face parte din “normalul” cotitdian, insa starile de panica nu ar trebui sa faca parte din viata nimanui. Atacurile de panica de regula sunt intense, dureaza mult si impiedica desfasurare normala a vietii oamenilor.
Atacurile de panica isi au radacinile in frica, indeosebi in frica de adaptare la mediu, acestea fiind un raspuns indirect dat de sistemul nervos al organismului. Cum se manifesta atacurile de panica? Acestea sunt usor de recunoscut pentru ca implica palpitatii, tremur, scurtarea respiratiei, sentimentul pacientilor de strangulare, durere de inima, greata, vertij, amorteala, frisoane, valuri de caldura, disconfort abdominal. Aceste simptome nu se manifesta insa, in acelasi timp si frica de aparitia unui nou episod este inerenta.
Cine pune diagnosticul pacientului suferind de atacuri de panica? Medicul psihiatru face acest lucru, in urma unei evaluari amanuntite, coroborata cu o evaluare facuta de un specialist psiholog. Atacurile de panica pot da si complicatii. Acestea nu duc la moartea pacientului, iar acesta nu va innebuni asa cum exista tendinta in credinta populara de a face oamenii sa creada ca de la atacurile de panica la nebunie nu este decat un singur pas. Evolutia atacurilor de panica este cronica, iar indivizii pot avea accese cu ani diferenta intre ele. In cazul atacurilor de panica medicii psihiatri sau psihoterapeuti pot interveni medicamentos insa in general totul tine de stilul de viata al pacientilor.
Cei care sufera de atacuri de panica frecvente trebuie sa reduca consumul de cafea, alcool, tutun, sa faca sport, sa doarma 8 ore pe noapte, sa se odihneasca suficient, sa se hidrateze corespunzator si sa mearga in mod regulat la psiholog care, dupa cateva sedinte, ii va ajuta sa depaseasca anumite momente si anumite temeri din viata lor si sa ia ca atare fiecare provocare a vietii.