Orice afectiune a animalului de companie care necesita asistenta medicala imediata poate fi identificata ca o urgenta. Aceasta este o afectiune care se dezvolta rapid, iar intarzierea tratamentului prezinta riscuri cu consecinte grave, in unele cazuri letale.

Din pacate, exista adesea cazuri in care proprietarii nu supraestimeaza cat de grava este starea animalelor de companie si intarzie ingrijirea medicala profesionala. Uneori, totul poate fi chestiune de minute sau ore.

Sangerari abundente (arteriale) – animalul pierde cantitati mari de sange, adesea din cauza unei plagi intr-un vas de sange mare. In plus fata de primul ajutor (bandaj de presiune la locul sangerarii) care se poate oferi, trebuie cautat cel mai apropiat medic veterinar pentru o terapie adecvata.

Anafilaxie (hipersensibilitate de origine alergica) – aceasta este o reactie alergica care pune viata in pericol. Se dezvolta in cateva minute, semnele sunt adesea: anxietate, diaree brusca, varsaturi, soc – animalul se culca si nu se poate ridica, cade in coma, convulsii. Cauzele acestei afectiuni sunt adesea insectele sau consumul de droguri (in special injectii).

Dificultati de respiratie (dispnee) – In acest caz trebuie cautat ajutor imediat, mai ales daca limba animalului de companie are o nuanta albastra (cianoza) si respira cu gura deschisa.

Incapacitatea animalului de a urina – o afectiune foarte frecventa la pisicile masculi, din cauza asa-numitului sindrom urologic felin.

Semne: Pisica sta deasupra toaletei si incearca sa urineze. Este posibil sa treaca o cantitate mica de urina sangeroasa, nu mai mananca, vomita, prezinta semne de durere, este nelinistita. Dupa 24 de ore incepe sa se dezvolte uremia, care pune viata in pericol. La caini, o cauza frecventa poate fi urolitul (piatra) in zona uretrei.

Semne neurologice severe – coma sau convulsii

In convulsii exista o activitate motorie puternica – membrele se misca necontrolat, animalul este inconstient. Durata convulsiilor de peste 30 de minute prezinta un risc de edem cerebral.

La pisici, convulsiile pot aparea nu numai cu o activitate motorie puternica, ci si cu manifestarea unui comportament ciudat, salivatie abundenta, vocalizare, agresivitate si multe altele. Fiecare criza poate duce in cele din urma la modificari negative in creier.

Intoxicatie – daca se banuie ca animalul de companie a inghitit otrava, trebuie cautat imediat ajutor. Terapia este cea mai eficienta pana la 1-2 ore dupa ingestie