Romanul ” The Great Gatsby ” este asemănător, în multe feluri, piesei ”Romeo și Julieta”, dar, cu toate acestea, este mult mai complex decât o poveste de dragoste. Multe romane pretind că ilustrează cea mai frumoasă poveste de dragoste întâlnită vreodată, însă numai câteva dintre ele se pot lăuda cu un astfel de statut, iar romanul de față îndeplinește toate condițiile în acest sens.
Opera are drept back-ground istoric America anilor ’20, iar povestirea este narată de Nick Carraway, un tânăr descendant al unei familii înstărite abia ieșit din fronturile războiului și căutându-și un drum în viață. În consecință, el se mută în East Egg, o zonă mai puțin înstărită decât West Egg, chiar în vecinătatea conacului lui Gatsby. Gatsby este un bărbat bogat, extrem de înstărit la ale cărui petreceri săptămânale participă întregul oraș. Cu toate acestea. Gazda nu poate fi zărită nicioată în timpul petrecerilor și nu i se cunoaște identitatea adevărată. Gatsby deține un secret întunecat în legătură cu trectul lui și în legătură cu modul în care a devenit atât de bogat și măreț, tocmai această măreție fiind și motivul decăderii lui.
Asemănarea dintre ”Romeo și Julieta” și ” The Great Gatsby ”
”Tha Great Gatsby” este în multe feluri similar lui ”Romeo și Julieta”, dar este mai mult decât o poveste de dragoste, datorită contextului istoric în care este plasată acțiunea romanului. Opera reflectă inutilitatea și urâtul vieții de lux. Ambele povestirri sunt obsedate de controlul timpului: Julieta dorește să prelungească momentele din prezent, din cauza instabilității emoționale alături de Romeo, în vreme ce Gatsby dorește să creeze un viitor frumos reparând trecutul. Tocmai acest lucru îl determină pe Gatsby să-și rostească faimoasa replică: ”Nu poți schimba trecutul? Cum? Bineînțeles că se poate.” Există, cu siguranță, momente din trecut în care ne-am fi dorit să rămânem, iar acest lucru poate fi valabil pentru mulți dintre noi.
Similar piesei shakespeariene, stilul de scris al lui Fitzgerald seamănă aproape cu o lucrare în versuri, valurile des scris creând un ton ritmic pentru ochii cititorului. Descrierile sunt foarte complexe și minuțios detalitate, astfel încât cititorul se poate simți prezent în atmosfera acelor ani.
Finalul romanului este plin de subînțelesuri, pentru că dorința lui Gatsby de a fi împreună cu Daisy nu se împlinește, protagonisul suferind o moarte tragică. Ideea centrală a romanului presupune faptul că bogația, în termeni materiali, cel puțin, nu este un garant nici pe departe al fericirii, iar acest lucru îi afectează pe protagoniști în mod direct, furându-le dreptul de a fii fericiți.