Mierea este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate produse apicole, avand calitati nutritive si farmaceutice deosebite. Mierea este un excelent energizant, contribuind la prevenirea si tratarea unei game foarte variate de afectiuni.

Produsul trebuie procurat din surse sigure, pentru ca in foarte multe magazine mierea este contrafacuta, iar un astfel de produs va face mai mult rau decat bine organismului. Mierea a fost folosita de-a lungul timpului de numeroase culturi din intreaga lume, in ultimii 2.500 de ani, iar in ultimul timp a devenit un element important in tratamentele ayurvedice.

Beneficiile mierii si terapii naturiste cu miere in stare naturala

Mierea naturala poate fi folosita ca substitut pentru zahar in foarte multe alimente si bauturi. Nu se recomanda folosirea mierii la prepararea alimentelor la temperaturi foarte mari deoarece isi pierde din proprietati, insa, in rest, este un indulcitor mult mai sanatos decat zaharul. Numeroase studii atesta faptul ca mierea ajuta la slabit. Mierea cu lamaie consumata zilnic pe perioade delimitate de timp ajuta la reducerea greutatii.

Persoanelor care se simt apatice sau foarte obosite le este recomandata mierea de albine, pentru un plus de energie. Sportivii care consuma miere de albine in mod regulat isi vor imbunatati performantele. Mierea are multiple beneficii, atat in uz intern, cat si extern. Mastile cu miere regenereaza pielea si o lasa frumoasa si cu un aspect sanatos, iar aplicarea mierii pe diferite plagi sau rani grabeste procesul de vindecare a tesuturilor ranite.

Pacientii care sufera de afectiuni cardiace pot consuma un amestec de miere, ceara si propolis, asemanator gumei, iar daca este adaugat si laptisor de matca, acest tratament minune va avea excelente functii vasodilatatoare. Pentru cei care sufera de afectiuni hepatice, se foloseste o combinatie de miere de albine si sirop de rostopasca. In afectiunile gripale, un ceai de lamaie sau de tei indulcit cu miere de albine este un excelent emolient al cailor respiratorii.

Mierea trateaza eficient constipatia si insomnia daca este consumata in combinatie cu lapte caldut. Singurele contraindicatii ale mierii sunt in cazul persoanelor cu diabet si in cazul copiilor care nu au implinit inca varsta de 1 an si au un risc crescut de botulism.