Durerea abdominala este durerea care apare intre regiunea toracica si pelvina. Aceasta poate fi crampata, dureroasa, intermitenta sau ascutita. Inflamarile sau bolile care afecteaza organele din abdomen pot provoca dureri abdominale. Principalele organe situate in abdomen includ:
- intestine (mici si mari);
- rinichi;
- apendice (o parte a intestinului gros);
- splina;
- stomac;
- vezica biliara;
- ficat;
- pancreas.
Infectiile virale, bacteriene sau parazitare care afecteaza stomacul si intestinele pot provoca, de asemenea, dureri abdominale semnificative.
Ce provoaca durerile abdominale?
Durerea abdominala poate fi cauzata de multe afectiuni. Cu toate acestea, principalele cauze sunt infectia, inflamatia, obstructia (blocaj) si tulburarile intestinale.
Infectiile la nivelul gatului, intestinelor si sangelui pot determina bacteriile sa intre in tractul digestiv, ducand la dureri abdominale. Aceste infectii pot provoca, de asemenea, modificari in digestie, cum ar fi diaree sau constipatie.
Crampele asociate cu menstruatia sunt, de asemenea, o sursa potentiala de durere abdominala inferioara, dar mai frecvent, acestea produc dureri pelvine. Alte cauze comune ale durerii abdominale includ:
- constipatie;
- diaree;
- gastroenterita;
- reflux acid (atunci cand continutul stomacului se scurge inapoi in esofag, provocand arsuri la stomac si alte simptome);
- varsaturi;
- stres.
Bolile care afecteaza sistemul digestiv pot provoca, de asemenea, dureri abdominale cronice. Cele mai frecvente sunt:
- boala de reflux gastroesofagian (GERD);
- sindrom de colon iritabil sau colon spastic (o afectiune care provoaca dureri abdominale, crampe si modificari ale miscarilor intestinale);
- boala Crohn (o boala inflamatorie a intestinului);
- intoleranta la lactoza (incapacitatea de a digera lactoza, zaharul gasit in lapte si produsele lactate).
Cauzele durerii abdominale severe includ:
- ruptura de organ (cum ar fi un apendice);
- pietre biliare (cunoscute sub numele de calculi biliari);
- pietre la rinichi;
- infectie la rinichi.
Durerea abdominala usoara poate disparea fara tratament. Cu toate acestea, in unele cazuri, durerea abdominala poate justifica o vizita la medic. Ar trebui sa se solicite asistenta medicala imediata daca durerea este severa sau daca exista oricare dintre urmatoarele simptome:
- scaune sangeroase;
- febra mare;
- varsaturi cu sange;
- greata sau varsaturi persistente;
- ingalbenirea pielii sau a ochilor;
- umflarea sau sensibilitatea severa a abdomenului;
-
respiratie dificila.