Datorita compozitiei sale inimitabile, laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Asigura o crestere si o dezvoltare optima, precum si protectie impotriva anumitor boli.

Calitatile laptelui matern

Laptele matern se potriveste perfect nevoilor sugarului, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. Este unic prin faptul ca are o compozitie care se schimba de-a lungul zilelor, saptamanilor si chiar al zilei si in timpul aceleiasi hraniri, pentru a oferi bebelusului toti nutrientii de care are nevoie pentru cresterea si sanatatea acestuia.

Compozitia laptelui matern se adapteaza, de asemenea, in functie de termenul bebelusului. Astfel, in cazul unei nasteri premature, laptele matern va fi mai bogat in proteine ​​si acizi grasi esentiali, esentiali pentru dezvoltarea creierului copilului prematur.

Alaptarea la cerere

Conform legii cererii si ofertei (cu cat bebelusul mananca mai mult, cu atat sanul este stimulat si cu atat va produce mai mult lapte), cantitatea de lapte produsa se adapteaza si nevoilor bebelusului. Atata timp cat practica alaptarea la cerere, mama ii va putea oferi intotdeauna copilului suficient lapte – cu exceptia situatiilor medicale specifice.

O compozitie inimitabila

Colostrul

Colostrul se refera la lichidul gros, de culoare galbuie, secretat in cantitati mici de sani in primele zile dupa nastere, inainte de fluxul de lapte. Acest colostru are o compozitie unica, perfect adaptata nevoilor speciale ale nou-nascutului.  Este deosebit de bogat in:

  • anticorpi (IgA) si globule albe din sange, care vor ajuta nou-nascutul sa se protejeze impotriva infectiilor;
  • saruri minerale, care au particularitatea de a retine apa in corpul nou-nascutului, limitand astfel pierderea in greutate in primele zile dupa nastere;
  • hormoni si enzime care faciliteaza digestia si favorizeaza evacuarea meconiului (primele scaune ale bebelusului);
  • proteine ​​si factori de crestere – factori care promoveaza stabilirea florei sale intestinale.

Compozitia laptelui matern

Laptele matern matur este alcatuit din 87% apa, 3,8% grasimi, 1% proteine ​​si 7% lactoza, dar exista multe alte substante care intra in compozitia sa. Unele sunt identificate, altele nu; unele sunt posibile sa se reproduca in formule artificiale pentru sugari, dar multe sunt inimitabile, conferind laptelui matern statutul de lapte de referinta in ceea ce priveste nutritia sugarului.