Simptomele trombozei venoase sunt legate de blocarea partiala a fluxului sanguin in amonte de cheag. Acestea depind de locatia cheagului. Flebita superficiala (apropiata de piele) tinde sa apara la persoanele cu vene varicoase.

Care sunt simptomele flebitei?

Flebita aproape de piele provoaca roseata deasupra venei afectate este fierbinte si dureroasa, uneori umflata. La palpare, se poate simti ca un cordon dur in care vena este blocata.

O flebita a unei vene mari determina dureri severe la gamba sau coapsa, uneori la brat. Se pot simti crampe, amorteli sau senzatie de caldura la nivelul membrului afectat. Dar, in jumatate din cazuri, tromboza venoasa profunda provoaca putine simptome sau chiar trece neobservata.

In cazurile in care cheagul blocheaza sever fluxul de sange, membrul este umflat si pielea sa este stransa, stralucitoare si are o nuanta albicioasa sau albastruie. Poate fi prezenta si o febra usoara (38 ° C).

Aparitia acestor simptome justifica o consultatie medicala urgenta. In niciun caz regiunea dureroasa nu trebuie masata cu riscul de a desprinde cheagul de peretele venei.

Care sunt complicatiile flebitei?

Complicatiile trombozei venoase profunde pot fi grave, motiv pentru care atentia trebuie acordata prevenirii acestei probleme atunci cand exista factori de risc. Principala complicatie a trombozei venoase profunde este embolia, care poate fi fatala daca nu este tratata.

Embolia pulmonara este cea mai grava dintre complicatiile trombozei venoase profunde. In acest caz, tot sau o parte din cheagul de sange se desprinde de peretele venei si este transportat in fluxul sanguin. Merge spre inima, apoi trece in artera pulmonara (cea care aduce sange neoxigenat in celulele pulmonare) pe care o va obstructiona: aceasta este embolia pulmonara.

Simptomele emboliei pulmonare sunt: dificultati de respiratie, dureri in piept si, uneori, pierderea cunostintei. Daca se suspecteaza embolie pulmonara, este necesara spitalizarea de urgenta.

Sindromul posttrombotic

Sindromul posttrombotic se observa atunci cand vena profunda este grav blocata de cheag. Din cauza acestei obstructii, sangele de la membrul afectat va curge inapoi catre inima prin venele superficiale situate sub piele. Aceste vene au un diametru mai mic si au dificultati la inlocuirea venei blocate. Se formeaza vene varicoase, precum si umflaturi locale si posibil ulcere ale pielii. Sindromul posttrombotic este observat in 20 pana la 50% din cazurile de tromboza venoasa profunda.