Scaderea zaharului din sange, cunoscuta si sub numele de hipoglicemie, poate fi o afectiune periculoasa. De aceea este important ca oamenii sa recunoasca rapid primele semne ale acesteia.
- Ce este glicemia scazuta?
Glicemia este cunoscuta si sub denumirea de glucoza. Glucoza provine din alimente si serveste ca o sursa importanta de energie pentru organism. Glucidele – alimente precum orezul, cartofii, painea, tortilla, cerealele, fructele, legumele si laptele – sunt principala sursa de glucoza a organismului.
Dupa masa, glucoza este absorbita in fluxul sanguin, de unde se deplaseaza catre celulele corpului. Un hormon numit insulina, care este produs in pancreas, va ajuta celulele sa utilizeze glucoza pentru energie.
Daca se consuma mai multa glucoza decat este nevoie, corpul o va stoca in ficat si muschi sau o va transforma in grasime astfel incat sa poata fi folosita pentru energie atunci cand este nevoie mai tarziu. Fara suficienta glucoza, corpul nu isi poate indeplini functiile normale. Glicemia este considerata scazuta atunci cand scade sub 70 mg / dL.
- Care sunt simptomele scaderii zaharului din sange?
Simptomele glicemiei scazute pot aparea brusc. Acestea includ vedere incetosata, batai rapide ale inimii, schimbari bruste ale dispozitiei, nervozitate brusca, oboseala inexplicabila, piele palida, cefalee, foame, ameteli, transpiratie, dificultati de somn, furnicaturi in piele, dificultati de gandire sau concentrare, pierderea constientei, convulsii, coma.
- Primul ajutor pentru simptomele hipoglicemiei
Un pahar de suc sau o lingura de miere, 4-5 biscuiti sarati, 3-4 bomboane sau tablete de glucoza, 1 lingura de zahar. Daca cineva are o reactie severa, cum ar fi pierderea cunostintei, este important sa se contacteze imediat o ambulanta.
- Care sunt cauzele scaderii zaharului din sange?
Scaderea zaharului din sange poate aparea din mai multe motive. Persoanele cu diabet care iau medicamente care cresc nivelul de insulina din organism pot avea un nivel scazut de zahar din sange. A lua prea multe medicamente, a sari peste mese, a manca mai putin decat in mod normal sau a face miscare in exces – toate acestea pot duce la scaderea zaharului din sange.
- Cum sunt tratate nivelurile scazute de zahar din sange?
Cand nivelul zaharului din sange este prea scazut, este esential sa se manance ceva format din carbohidrati. Batoanele energizante, sucul de fructe, fructele proaspete sau uscate, pastele sunt alimente bune pentru a face fata hipoglicemiei.