Unul dintre cele mai putin cunoscute tipuri de uleiuri presate la rece, insa cu foarte multe proprietati curative si tamaduitoare, este uleiul de in. El este obtinut din seminte de in presate la rece, iar aceste seminte au proprietati antivirale, antibacteriene, antitumorale si antiparazitare. Continutul ridicat in lecitina si beneficiile asupra tranzitului intestinal sunt doar cateva dintre motivele pentru care oamenii ar trebui sa ia in calcul folosirea acestui ulei cu actiuni antiinflamatorii, cardioprotectoare si de diminuare a grasimilor din sange.
Ce contine uleiul de in si de ce este indicat sa fie consumat
Uleiul din seminte de in contine acizi grasi Omega 3 in cantitate foarte ridicata, cu un rol important in refacerea celulara si in tratarea diferitelor afectiuni. In plus, uleiul din seminte de in este o sursa excelenta de fibre vegetale solubile si insolubile, fiind un laxativ natural. Atata timp cat este consumat cu moderatie, uleiul de in este perfect si in diete. Pe langa fibre, uleiul de in contine vitamina E, complexul de vitamine B, fier, zinc, sulf, calciu, magneziu, fosfor, precum si multe alte substante necesare pentru corpul uman.
De-a lungul mai multor ani si mai multor studii efectuate pe semintele de in, s-a demonstrat ca acestea au rolul de a oferi protectie antioxidanta organismului, de a preveni aparitia cancerului de san, prostata si plamani, de a tine sub control astmul si afectiunile pulmonare. In plus, uleiul de seminte de in mentine echilibrul hormonal in menopauza si amelioreaza durerile menstruale, eliminand excesul de hormoni la nivel digestiv.
Printre beneficiile uleiului din seminte de in se numara si grabirea vindecarii ulcerului gastric si duodenal, marirea nivelului de serotonina, scaderea ratei aritmiilor cardiace, stimularea sintezei colagenului din piele. Insa beneficiile nu se opresc aici: uleiul de in este indicat in arsuri, acnee, eczeme, constipatie, infectii bacteriene, virale si fungice, in obezitate si osteoartrita, in tratarea deficitului de atentie, iar lista poate continua. Uleiul din seminte de in acopera necesarul zilnic de acizi grasi Omega 3 si, adaugat in mancare, mentine oasele in stare foarte buna, scade predispozitia catre osteporoza a femeilor in varsta si trateaza acneea.