Rolul muzicii in dezvoltarea copiilor

Care este cel mai bun moment pentru copii sa inceapa lectiile de muzica. Raspunsul va fi socant pentru multi, insa acestea ar trebui sa inceapa inca din perioada intrauterina.

Multi oameni cred ca vor oferi o buna educatie muzicala copiilor daca ii vor inscrie la o scoala muzicala. Acest lucru este foarte benefic, dar numai atat timp cat copilul asteapta cu nerabdare sa mearga la lectii. In momentul in care lectiile de muzica devin o tortura, copiii nu vor mai invata cu placere, iar toata frumusetea, entuziasmul si bucuria de a canta si incanta, vor disparea.

Muzica joaca un rol important in viata si dezvoltarea copiilor. Aceasta ajuta la dezvoltarea limbajului, alfabetizarii si abilitatilor de comunicare. Muzica stimuleaza diferite simturi si ajuta copiii sa invete si sa-si imbunatateasca abilitatile lingvistice. Muzica dezvolta, de asemenea, abilitati de ascultare, citire si scriere, imbunatatirea fluentei vorbirii si comunicarii. Prin catece, copiii pot invata cuvinte noi intr-un mod distrcativ si, desigur, invata pronuntia corecta.

Prin utilizarea unor instrumente usoare, cum ar fi tobele si alte instrumente de percutie, copiii invata abilitati de coordonare cruciale. Coordonarea ochi-mana este imbunatatita prin manipularea diverselor instrumente. Explorarea instrumentelor muzicale imbunatateste, de asemenea, abilitatile motorii grosiere. Pe de alta parte, dansul pe diverse ritmuri le permite copiilor sa dezvolte coordonarea intregului corp.

Muzica ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive. Cantand melodiile preferate, dar si ascultand muzica, creierul este stimulat in diverse moduri. Capacitatea de memorare a copiilor, concentrarea, inteligenta spatiala si abilitatile de gandire se imbunatatesc prin expunerea si participarea activa la experientele muzicale.

Mai mult, prin activitatile muzicale, copiii dezvolta abilitati sociale si emotionale, cum ar fi un mai bun autocontrol, un inalt grad de incredere in sine si in ceilalti. Pur si simplu, studiind muzica in grup si lucrand in echipe, copiii invata sa-si astepte randul, sa incurajeze pe ceilalti si sa asculte. Toate aceste experiente ii ajuta si la pregatirea in ceea ce priveste scoala.

Copiii expusi unei mari varietati de genuri, instrumente si experiente muzicale vor putea profita din plin de beneficiile muzicii!