Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei (membrana transparenta care aliniaza interiorul pleoapelor si suprafata ochiului).

Termenul de conjunctivita se aplica oricarei forme de inflamatie a conjunctivei, dar cel mai adesea se refera la infectii bacteriene, virale si reactii alergice la suprafata ochiului.

Semnele conjunctivitei sunt, in general, dupa cum urmeaza: un ochi rosu, cauzat de hiperemia conjunctivala (dilatarea vaselor de sange in conjunctiva), care apare cel mai adesea asociat cu o senzatie de nisip in ochi, arsura sau iritare.  Desi cel mai adesea doar un ochi este afectat la inceput, dupa cateva zile, ambii ochi sunt de obicei afectati.

Simptome

Simptomele conjunctivitei sunt: roseata, mancarime, senzatie de corp strain si uneori o senzatie de arsura superficiala. Asociat cu aceste simptome, exista frecvent un edem mai mult sau mai putin pronuntat si roseata pleoapelor.

Secretiile purulente sunt frecvent observate in cazurile de conjunctivita bacteriana. Pe de alta parte, sunt mai seroase (clare sau transparente) decat purulente in cazul conjunctivitei cauzate de virusuri.

In caz de atac viral, sunt prezente adesea mici hemoragii la nivelul conjunctivei, precum si a ganglionilor din fata urechii (limfadenopatie).

In cazul conjunctivitei alergice acute, reactiva la contactul cu un alergen, exista, pe langa roseata, mancarimi si edem palpebral, care poate ajunge pana la mascarea completa a globului ocular. Aceste simptome pot aparea brusc.

Cauze

Exista cauze infectioase si neinfectioase. Printre cauzele infectioase se face o distinctie intre conjunctivita bacteriana si virala.

Conjunctivitele bacteriene sunt adesea cauzate de urmatoarelor bacterii: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis.

Cele virale apar, de obicei din cauza unui adenovirus sau herpes. Printre cauzele non-infectioase se numara conjunctivita acuta alergica, conjunctivita alergica sezoniera, conjunctivita cronica si alte conjunctivite mai rare.

In cele din urma, conjunctivita se poate manifesta si sub diferite forme in urma unui traumatism : fie este o vatamare a conjunctivei asociate cu un traumatism ocular major (perforatie oculara, dilacerare palpebrala), fie o simpla iritatie conjunctivala consecutiva la un corp strain sub conjunctiva sau in cornee.

Substantele acide pot induce, de asemenea, conjunctivita severa asociata cu implicarea corneei. Aceasta poate duce la formarea de cicatrici care cauzeaza reducerea severa a vederii.