Cea mai frecventa problema la cainii adulti si mai ales la pui intervine atunci cand acestia rod lucruri de valoare din casa. Uneori, este un semnal ca animalul de companie simte durere, este nelinistit sau plictisit. Dupa ce stapanul isi da seama care este radacina comportamentului.

Rosul la caini – cum putem rezolva problema?

Puii incep sa roada lucrurile din casa pentru ca inca exploreaza si mesteca orice. De asemenea, ei pot suferi de dureri de dinti pe care altfel incearca sa le amelioreze. Unii caini gasesc din aceasta activitate una calmanta, care reduce starea de plictiseala. Anxietatea este un motiv pentru care cainii rod obiectele din casa, la fel si lipsa dresajului.

Pentru a opri aceasta activitate a cainelui este important ca proprietarul sa isi adreseze anumite intrebari, pentru a gasi cauza: „Catelusului i se dezvolta dantura?”, „Este nelinistit sau plictisit?”, „A fost cainele dresat corect?”, „Dispune de destul de multe jucarii pe care sa le roada in schimb?”. Odata ce proprietarul catelului a abordat toate aceste probleme, sansele ca animalul de companie sa aiba un motiv real pentru care roade obiectele din casa sunt mari.

La fel cum casele sunt pregatite pentru venirea pe lume a unui bebelus, asa trebuie si in cazul sosirii in familie a unui catel. Inainte de a aduce cainele acasa, stapanii trebuie sa se asigure ca au eliminat din casa orice obiect masticabil care ar putea fi distrus. Ei trebuie sa mute incaltamintea, imbracamintea si cartile in obiecte de mobilier inchise, la care puiutul nu are acces.

bCel mai important lucru ce poate fi facut este sa ofere catelului cat mai multe jucarii pe care le poate mesteca. Atunci cand este micut, jucariile trebuie achizitionare astfel incat sa nu poata fi inghitite de catel. Si in momentul in care creste, el va avea nevoie de jucarii mai mari si mai rezistente.

Gingiile dureroase sunt un alt motiv pentru care cainii mesteca obiectele din casa. Jucariile speciale pentru dintii cateilor sunt perfecte in aceste momente, precum si jucariile destinate bebelusilor. Jucariile pot fi racite inainte de a le roade catelul, temperaturile reci calmandu-le durerea.