Multi parinti, ajunsi deseori la capatul puterilor si la limita rabdarii, isi pun adesea intrebarea: cum sa-l fac pe copil sa asculte?

A fi ascultat este esential pentru educarea unui copil. In functie de varsta copilului, a fi ascultat poate fi dificil si va fi necesara adoptarea diverselor metode disciplinare, adaptate varstei copilului.

De ce sa fii ascultat?

Obtinerea respectului este una dintre bazele educatiei unui copil. Rolul parintilor este de a-l educa si creste. Aceasta necesita uneori autoritate si disciplina. A fi ascultat inseamna a stabili limite, a stabili reguli si a le pune in aplicare. Uneori, asta inseamna si siguranta copilului.

Ascultarea este un obicei care trebuie dobandit inca de la o varsta frageda. Chiar si la copiii mici, poate fi benefica. Copiii mici trebuie sa inteleaga ca exista reguli de respectat.

Un parinte trebuie sa fie consecvent si sa spuna nu, atunci cand nu este de acord. Copilul trebuie sa inteleaga ca actiunea sa este interzisa. Parintele nu trebuie sa tipe, ci doar sa se faca inteles. Este esential sa stea in genunchi, la inaltimea copilului pentru a-i vorbi si pentru a-l privi in ochi. Contactul vizual este foarte important.

La copiii mai mari, invatarea regulilor implica in principal explicatii. Copilului trebuie sa i se spuna ca este in pericol sau ca nu are varsta potrivita pentru a folosi anumite obiecte. Pe de alta parte, in caz de recurenta, este necesara ridicarea tonului si mustrarea intr-un mod masurat si adaptat.

In adolescenta, relatiile devin mai complexe. Obtinerea respectului ramane insa esentiala. Parintii trebuie sa stabileasca limite mai mult ca niciodata. In acelasi timp, trebuie sa accepte ca puiul lor a crescut si este independent. A vorbi cu adolescentul este bine. Un parinte trebuie sa-i explice si sa-l asculte, pe scurt trebuie sa existe un schimb de opinii.

Pentru a-i face pe adolescenti sa asculte, uneori este necesar ca acestia sa fie pedepsiti. Alegerea pedepsei este importanta. Adolescentul trebuie sa-si inteleaga greselile, dar nu trebuie sa se simta umilit sau chiar infantilizat.

Asadar, a fi ascultat este esential la fiecare varsta a copilului. Metodele si pedepsele vor diferi, dar autoritatea parinteasca va trebui sa ramana consecventa pentru a fi benefica.