Hepatita este o inflamatie a ficatului. Starea poate fi autolimitata sau poate progresa spre fibroza (cicatrizare), ciroza sau cancer hepatic. Virusurile sunt cea mai frecventa cauza de hepatita, dar si alte infectii, substante toxice (de exemplu, alcool, anumite medicamente) si boli autoimune pot provoca aceasta boala. Exista 5 virusuri principale, denumite astfel: A, B, C, D si E. In special, tipurile B si C duc la aparitia unor boli cronice la sute de milioane de oameni si impreuna, sunt cea mai frecventa cauza de ciroza hepatica si cancer. Hepatita A si E sunt de obicei cauzate de ingestia de apa si alimente contaminate. Hepatitele B, C si D apar de obicei ca urmare a contactului parenteral cu lichidele corporale infectate. Modurile comune de transmitere a acestor virusi includ primirea sangelui contaminat in corp prin, de exemplu, contactul intim neprotejat si procedurile medicale invazive, prin folosirea echipamentelor contaminate. Infectia acuta poate aparea cu simptome limitate sau nu si poate include simptome precum icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), urina inchisa la culoare, oboseala extrema, greata, varsaturi si dureri abdominale.

Care sunt tipurile de hepatita?

Oamenii de stiinta au identificat 5 virusuri hepatite unice, denumite prin literele A, B, C, D si E. In timp ce toate cauzeaza boli hepatice, acestea variaza in moduri importante. Virusul Hepatitei A (VHA) este prezent in materiile fecale ale persoanelor infectate si este transmis cel mai adesea prin consumul de apa sau alimente contaminate. Virusul Hepatitei B (VHB) este transmis prin expunerea la sangele infectios, sperma si alte lichide corporale. VHB poate fi transmis de la mame infectate la sugari in timpul nasterii. Virusul Hepatitei C (VHC) este transmis in cea mai mare parte prin expunerea la sangele infectant. Infectiile cu virusul hepatitei D (VHD) apar numai la cei care sunt au deja VHB. Infectia dubla de VHD si VHB poate duce la o boala mai grava si la un rezultat mai rau. Virusul hepatitei E (VHE) se transmite mai ales prin consumul de apa sau alimente contaminate. Au fost dezvoltate vaccinuri sigure si eficiente pentru prevenirea infectiei cu VHE, dar nu sunt disponibile pe scara larga.