Virusul sincitial respirator la bebelusi este o cauza grava a infectiei respiratorii care poate afecta si adulti. Dar, cel mai grav este la bebelusi. Caile respiratorii ale unui bebelus nu sunt la fel de bine dezvoltate, asa ca un bebelus nu este capabil sa scuipe mucus precum un copil mai mare.

La majoritatea oamenilor, acest virus provoaca simptome de raceala, adesea o tuse. La bebelusi, virusul sincitial respirator poate provoca o boala mai grava numita bronsiolita. Bebelusii cu bronsiolita, pe langa tuse, au o respiratie suieratoare.

Important de stiut este ca virusul sincitial respirator poate duce la alte infectii severe, inclusiv la pneumonie. In unele cazuri, este posibil ca bebelusii sa aiba nevoie de tratament la spital. Virusul sincitial respirator este un virus, deci, din pacate, nu exista medicamente care sa-l vindece pentru a-si scurta cursul infectiei. 

La copiii mai mari, VSR poate provoca simptome similare cu cele ale unei raceli. Dar la bebelusi, virusul provoaca simptome mai severe. Virusul sincitial respirator se transmite cel mai frecvent din noiembrie pana in aprilie, cand temperaturile mai reci aduc oamenii in interior, acestia avand mai multe sanse sa interactioneze intre ei.

Simptomele initiale pot sa nu fie atat de sesizabile, cum ar fi scaderea poftei de mancare sau un nas curgator. Simptomele mai severe pot aparea cateva zile mai tarziu. Printre simptomele pe care un bebelus le poate avea, se numara:

  • respiratia care este mai rapida decat de obicei;
  • respiratie dificila;
  • tuse;
  • febra;
  • iritabilitate;
  • nas curgator;
  • stranut;
  • respiratie suieratoare.

Unii bebelusi sunt mai vulnerabili la simptomele virusului sincitial respirator. Acesta include copii care s-au nascut prematur sau copii cu probleme pulmonare sau cardiace.

In cazurile cele mai severe, poate fi nevoie de un ventilator cu oxigen. Antibioticele nu vor ajuta bebelusul, deoarece antibioticele trateaza infectiile bacteriene. Virusul sincitial respirator este o infectie virala. Parintii pot opta si pentru un umidificator, care va introduce umezeala in aer, ajutand la subtierea secretiilor copilului. Bebelusul care este contagios trebuie sa fie tinut separat de alti frati sau copii pentru a preveni transmiterea.