Necroza dentara este un fenomen absolut inspaimantator tocmai datorita naturii sale ireversibile. Ce este de fapt un dinte mortificat? Este la fel cu un dinte demineralizat? Toate aceste intrebari sunt puse, in mod frecvent, de catre pacientii care observa o colorare anormala a dintelui.

Informatii esentiale despre necroza dentara

  • Necroza dentara este definita prin distrugerea prematura a celulelor din tesutul dentar, in special a pulpei dentare, adica a partii interioare a dintelui. Cand pulpa este necrozata, este colonizata de multe bacterii care pot migra in zona osului prin ligamentul alveolo-dentar si pot provoca desmodontita, situatia care, daca este lasata netratata, cauzeaza de obicei un abces apical.

Care sunt semnele necrozei dentare?

  • Necroza dentara are foarte putine semne clinice. In general, pacientul resimte un scurt episod acut (cum ar fi o durere de dinti) care se transforma rapid intr-un episod cronic care dureaza cativa ani. De regula, poate da iluzia de a fi vindecat, deoarece, cu exceptia unor cazuri rare, durerea nu mai este resimtita. Cu toate acestea, dintele afectat isi schimba culoarea in timp: devine tulbure si isi pierde sensibilitatea. Aceasta noua nuanta cenusie se datoreaza degenerarii hemoglobinei, continuta in globule.

Care sunt cauzele necrozei dentare?

  • Aceasta afectiune este cauzata de un traumatism fizic, chimic sau de o infectie care afecteaza iremediabil pulpa dentara si provoaca degenerarea acesteia. Exista doua moduri diferite de a ataca pulpa localizata in centrul dintelui, fie prin varful dintelui, fie prin coroana.
  • Umpluturile compozite sunt uneori responsabile insidios pentru necroza dentara, la fel cum sunt si leziunile repetitive (bruxism, defecte de ocluzie, ticuri care implica dintii). Instalarea unui pivot sau a unei coroane poate fi, de asemenea, o cauza a aparitiei necrozei dentare la anumiti pacienti.
  • In absenta unui tratament, pulpita duce logic la necroza dintelui: pulpa fiind adapostita intr-o cavitate neextensibila, cicatrizarea nu este posibila. Infectia provoaca treptat asfixiere a tesutului din cauza lipsei de circulatie sangelui. Necroza dentara este tratata prin devitalizarea dintelui, adica amputand pulpa si impiedicand infectia sa treaca dincolo de dinte.