În aceste vremuri, răspândirea răcelii rămâne o problemă permanentă. Dar cât de contagioasă este această infecție foarte frecventă? Explicăm in acest articol.

În fiecare iarnă, revine răceala comună. Și asta pentru că această infecție a căilor respiratorii superioare se transmite foarte ușor, prin contact direct sau indirect, de la o simplă atingere furișă până la îmbrățișarea unei persoane contaminate. Acest lucru se datorează picăturilor mici din aer care trec de la o persoană la alta și, uneori, chiar de la un obiect contaminat – cum ar fi o tastatură sau un pahar comun – la o persoană.

Nu este necesar ca cineva sa stranute în fața cuiva pentru a transmite infecția în cauză: chiar și tusea în mâini este încă posibilă. Dar în fața acestei răspândiri mult prea frecvente în această perioadă a anului, ne întrebăm: cât timp este o persoana contagioasa atunci când răceste?

Cât durează perioada de incubație și cât timp este contagioasă?

Perioada de incubație a unei răceli – cu alte cuvinte, faza care se întinde de la expunere până la apariția primelor simptome – variază între una și trei zile. În medie, aceasta durează 48 de ore. Trebuie ca cinveva sa stie ca este deja contagios înainte de a avea simptome vizibile. Efectele evidente în cauză sunt binecunoscute, de la febră, la nas care curge și tuse grea.

După cum amintește revista Santé Magazine, riscul de infectare este pe cât de mare, pe atât de răspândit, deoarece, în timp ce o răceală obișnuită durează “doar” patru sau cinci zile, iar riscul de a infecta alte persoane este deosebit de acut în primele trei zile de la primele simptome, rinovirusurile – specia de virus legată de răceala comună – pot supraviețui “ore sau zile” pe suprafețe și până la 2 ore pe piele.

Deci, ce trebuie să se faca? Fără stres, spune medicul american Amy Zack: “Cel mai bine este să se aștepte cel puțin 72 de ore de la dispariția simptomelor înainte de a relua contactul cu alte persoane. Orice persoană răcită poate fi contagioasă cât timp este simptomatică, timp de una până la două săptămâni. Iar dacă se dezvolta simptome de răceală, cel mai bine este ca cineva sa stea acasă și să se odihnesca.

De asemenea, ar fi bine sa se cultive obiceiuri bune în fiecare zi: tușițul întotdeauna în cot, nu trebuie sa se dea mâna și cu atât mai puțin sa se evite sarutatul, spălațul frecvent pe mâini, dezinfectarea suprafețele din viața de zi cu zi… Și sa nu se uite că actul sexual este unul dintre cei mai mari vectori de contaminare.