Nasterea in apa este o modalitate eficienta de ameliorare a durerii mamei in timpul travaliului. Deoarece riscurile sunt minime, este o metoda eficienta de nastere naturala.
In ultimii ani, tot mai multe femei prefera nasterea in apa care difera de nasterea traditionala. Intr-adevar, nasterea in apa este o optiune care devine din ce in ce mai populara, desi putine centre de sanatate o permit sau au echipamentul necesar.
Prin urmare, scopul principal al nasterii in apa este ameliorarea durerii. Intr-adevar, scufundarea in apa este considerata un tratament non-farmacologic al durerii care permite o senzatie mai buna de control pentru viitoarea mama.
Aceasta metoda a fost studiata pentru prima data in Marea Britanie. S-a ajuns la concluzia ca beneficiile acestui tip de procedura de imersiune trebuie sa fie o optiune disponibila in toate spitalele si clinicile din intreaga lume.
Beneficiile nasterii in apa
- Relaxare perineala, vaginala si cervicala mai buna;
- O mobilitate mai mare si adaptarea pozitiilor care promoveaza coborarea fatului (ghemuit);
- Hidroterapia poate scurta perioada de dilatare;
- Fatul beneficiaza de o mama relaxata, deoarece perfuzia oxigenului placentar este maximizata;
- De asemenea, faciliteaza relaxarea, iar vasodilatatia usoara care apare in apa scade tensiunea arteriala si creste pulsul mamei, provocand astfel oxigenarea crescuta a uterului si a fatului;
- In cazul nasterii, apa promoveaza trecerea bebelusului din lichidul amniotic in lumea exterioara;
Cea mai buna relaxare si ameliorare a durerii permit, in majoritatea cazurilor, o nastere naturala fara a fi nevoie de anestezie.
Care sunt riscurile sau dezavantajele?
- Riscul de hemoragie postpartum este mai mare;
- In caz de complicatii, pentru a accesa asistenta medicala, gravida trebuie sa iasa din apa – iar a intra si a iesi din apa poate fi inconfortabil.
Asadar, nasterea in apa pare sa aiba mai multe avantaje decat dezavantaje. Cu toate acestea, va depinde de fiecare sarcina fie ca este expusa riscului, fie ca prezinta complicatii. In acest sens, ginecologul va fi persoana care poate stabili daca acest tip de nastere este sau nu cea mai buna alegere.