Copiii neascultatori tind adesea sa fie produsul unui model de autoritate exercitat de propriii lor parinti, indiferent daca acestia din urma sunt autoritari, excesiv de protectori sau neglijenti. Desi adultii nu inteleg motivele acestei atitudini, realitatea este ca aceasta persista si are si-un nume: „tulburare de opozitie cu provocare.” Conform statisticilor prezentate aceasta afecteaza 15% dintre minori, inainte de varsta de 16 ani.

Evident, aceste comportamente nedorite ale copiilor neascultatori dauneaza atat dezvoltarii lor, cat si mediului familial. Multi parinti incearca sa identifice cauza acestei probleme de comportament la copii – si-si pun adesea intrebarea:,, De ce copilul meu are un astfel de comportament?”

Din punct de vedere psihologic, se explica faptul ca cei mici intre 2 si 5 ani tind sa dezvolte un spirit de identitate, independenta si autonomie mult mai puternic decat atunci cand erau bebelusi si cand parintele era lumea lui.

Acesta este motivul pentru care incep sa manifeste rezistenta la ceea ce li se impune, se opun ordinelor si regulilor – fiind astfel mai rebeli. Expertii subliniaza, de asemenea, ca acesti copii, prin aceasta serie de comportamente nefericite, isi testeaza parintii in timp ce isi controleaza impulsurile, ceea ce necesita mult timp si rabdare din partea acestora.

Un alt motiv pentru care copiii neascultatori afiseaza un comportament necorespunzator in public sau in privat este modelul de autoritate al parintilor lor. Specialistii indica faptul ca aceste tehnici sunt gresite.

  • Parinti autoritari

Acesta este cazul copiilor educati intr-o atmosfera autoritara, unde se supun pentru a evita pedeapsa, dar fara a intelege motivele. In plus, acesti copii sunt usor de enervat, deoarece nu sunt ascultati, deoarece adultul are ultimul cuvant.

  • Parinti supraprotectivi

Aici, parintii se vad ca prieteni ai copiilor lor pentru a indeparta temerile absurde. In acest fel, parintii nu ii educa cu fermitate si disciplina, ceea ce slabeste figura autoritatii pana cand dispare. In acest moment apare personalitatea copiilor neascultatori.

  • Parinti nepasatori

Educatia copiilor nu conteaza, iar legatura emotionala este minima, asa ca acestia cauta pur si simplu afectiune din partea prietenilor cu aceleasi deficiente. Acesti copii neascultatori nu sunt adesea toleranti si au probleme de comportament grave, pe langa performantele academice slabe.